VIDICO-hankekuvaus

VIDICO-hanke koostuu neljästä eri osahankkeesta, jotka kaikki osaltaan tekevät eri alueilla ja toimialoilla osaamista näkyväksi digitaalisin sisällöin.

Innopark Programmes Oy: Hämeenlinnan kaupungin palveluprosessien sähköistäminen


Copyright Hämeenlinnan kaupunki
VIDICO-hanke toimii Hämeenlinnan kaupungin kumppanina palveluprosessien sähköistämisprojektissa.  VIDICO – Osaaminen näkyväksi digitaalisilla sisällöillä -hankkeen toteuttaminen aloitettiin Innoparkissa lokakuussa 2009.

Hämeenlinnan kaupungin palveluprosessien sähköistämisprojektilla on kaksi tavoitetta. Tarkoituksena on luoda malli prosessien sähköistämisen kypsyyden arviointiin ja kustannushyötyjen laskemiseen sekä tehdä käytännön pilotteja sähköistettävistä prosesseista. Ensimmäisenä kartoituksessa mukana olevat alueet ovat lasten ja nuorten palvelut, ikäihmisten palvelut ja terveyspalvelut ja toimintakykyä edistävät palvelut, maankäyttö ja ympäristö sekä toimintaa tukevat palvelut, kuten viestintä. Ensimmäiset pilottihankkeet käynnistyivät keväällä 2010.

projektipäällikkö Virpi Messman
virpi.messman@innopark.fi
(1.3.2012 alkaen)

Innopark Programmes Oy: Hiljainen tieto pk-yrityksissä

 

Osaamisen hallinnasta yrityksille kilpailuetua

Jokaiselle yritykselle on tärkeää saada oma osaaminen näkyväksi ja kuvata oma ydinosaaminen. Kun organisaation tietämys on hallinnassa, toimintaa on helpompi kehittää. Teknologia tuo mahdollisuuksia osaamisen hallintaan ja sitä kautta yrityksille kilpailuetua.

Digitaaliset menetelmät ja työkalut osaamisen hallintaan

Yrityksen osaaminen on saatavissa näkyväksi digitaalisten menetelmien ja työkalujen avulla. Hiljainen tieto yrityksissä –projekti edistää digitaalisten työkalujen käyttöä yritysten osaamisen hallinnassa ja osaamisen siirtämisessä. Projekti mallintaa mobiililaitteiden ja sosiaalisen median avulla yksilöiden ja ryhmän asiantuntemusta, parhaita käytäntöjä ja hiljaista tietoa.
Mobiililaitteilla tarkoitetaan kaikkia niitä laitteita, joita yrityksen työntekijät käyttävät liikkuessaan. Sosiaalisen median välineistä valitaan ne, jotka sopivat kuhunkin organisaatioon. Projektissa yritysten kanssa pilotoidaan sähköisiä osaamisen hallinnan ratkaisuja. Esimerkkejä tällaisista ratkaisuista ovat yrityswikit ja älytekstiviestit.

Osallistuessaan projektiin yritys voi hyödyntää teknologiaa osaamisen hallinnassa, helpottaa työntekijöiden vaihtuessa tiedon siirtoa, pienentää riskiä teknologioiden käyttöönotettaessa pilotissa, jolloin ei tarvitse sitoutua niin pitkäksi aikaa tiettyyn tekniikkaan tai sovellukseen sekä saada tietää, mitä osaamista yrityksessä on ja miten osaamista ylläpidetään ja kehitetään.

Hiljainen tieto yrityksissä –projektissa pilotoidaan sähköisiä ratkaisuja osaamisen hallinnassa noin 15 Hämeenlinnan seudulla toimivassa yrityksessä vuosina 2010–2012.

Projektipäällikkö Virpi Messman
virpi.messman@innopark.fi


HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu: Digital Campus


SIREN ARKKITEHDIT OY
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun Porvoon yksikkö osallistuu VIDICO-hankkeeseen toteuttamalla omaa osakokonaisuuttaan, Digital Campusta.

Digital Campus -osahankkeessa osaaminen tehdään näkyväksi digitaalisilla sisällöillä kehittyvällä Porvoon Campuksella. Hankkeen avulla yhdistetään erityyppisten toimijoiden tarpeet osaamisen ja sen hyödyntämisen näkyväksi tekemiseen. Hankkeeseen osallistuvia toimijoita ovat mm. julkinen sektori, koulutussektori, yksityinen sektori sekä erilaisten palveluiden käyttäjät. 

Luovuutta edistämässä

Digital Campuksen keskeisenä tavoitteena on edistää luovuutta, oppimista ja innovatiivisuutta digitaalista palvelukonseptia hyödyntäen. Tavoitteen saavuttamiseksi luodaan oppilaitoksien ja yritysten käyttöön uusi digitaalinen palvelukonsepti - Digital Campus.

Projektipäällikkö Kitte Marttinen
kitte.marttinen@haaga-helia.fi



Tulevaisuuden tutkimuskeskus: Luova tulevaisuustila


Osahankkeen toteuttajana toimii Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto (31.12.2009 asti Turun kauppakorkeakoulu) ja sen tavoitteena on tuoda hankekokonaisuuteen tutkimus- ja testaus –tulokulma osaamisen näkyväksi tekemiseen.

Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen osakokonaisuudessa toteutetaan luovan tulevaisuustilan konsepti ja pilotit sosiaalisen median ja osaamisen digitalisoinnin työkaluja käyttäen ja kehittäen sekä tuotteistetaan Luova Tulevaisuustila –konsepti. Osana hanketta tehdään myös ennakointitutkimus tulevaisuuden työelämän osaamistarpeista ja niiden muutoksesta.

VIDICO-hankkeen osana tuotetut osahankkeen julkaisut ja muu aineisto löytyvät julkaisusivultamme.

Osahanke päättyi vuoden 2011 lopussa.

Projektipäällikkönä Sirkka Heinonen
sirkka.heinonen@utu.fi