torstai 28. maaliskuuta 2013

VIDICO-pilotit, Osa 3: Osaamisen tallentamista Eleknossa ja oppimisalustaa Haabiossa


Wiki ratkaisuna osaamisen tallentamiseen: Case Elekno


Elekno Oy on Piispanristissä toimiva elektroniikan sopimustoimittaja, jonka liiketoiminnan tärkein tehtävä on tarjota asiakkailleen luotettavia, toimitusvarmoja ja kokonaisvaltaisia elektroniikka-alan palvelukokonaisuuksia. Palvelukokonaisuudet sisältävät suunnittelun ja tuotekehityksen, valmistuksen ja varaosahuollon kokonaisuudessaan.

Eleknon pilotissa lähdettiin tekemään erittäin perinpohjaista määritelmää wikiratkaisun hankintaan.  Pilotissa konsultoitiin wiki-sovelluksen hankintaa ja käyttöönottoa nopeasti kasvavassa organisaatiossa, jossa tarvitaan tehokkaita keinoja tietämyksen levittämiseen uusille työntekijöille.

Wiki otettiin käyttöön Eleknossa ja sillä on saavutettu merkittäviä tuloksia osaamisen tallentamisessa. Eleknon laatupäällikkö Janne Mäkilä sanoi ”Wikistä on ollut järjettömän paljon hyötyä.” Tämä kuvastaa hyvin sitä, että projektin alussa ei vielä nähty kaikkia saavutettavia hyötyjä, joita saadaan pitkään pilotin päätyttyäkin.


Wiki-oppimisalustana: Case Haabio


Haabio on hattulalainen vuonna 2009 perustettu yhtiö.  Haabio tarjoaa mm GLP, GCP, GMP ja ISO13485 konsultaatiota ja koulutusta bioalan yrityksille.

VIDICOn Haabio -pilotti testasi wikialustan soveltuvuutta tietämyksen siirrossa ja oppimisympäristönä vuoden ajan alkaen maaliskuusta 2010. Wikissä pyrittiin oppimisympäristöön, joka tukee ja motivoi oppimista, sekä lisää yhteisöllisen oppimisen kautta hiljaisen tiedon siirtymistä. Pilotissa kehitettiin toimintaympäristön dokumentointia sekä pyrittiin joukkoälyttämään ja näin syventämään oppimiskokemusta.

Haabion toteuttama koulutustoiminta on ollut suunniteltua vähäisempää pienentyneen kysynnän takia. Toteutuneissa koulutuksissa wikialustaa on käytetty. Haabiossa pohditaan, miten wikialustaa voisi hyödyntää jatkossa muussakin toiminnassa kuin tietopankkina ja oppimisalustana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti